Abakusz
Abakusz
Kezdőlap arrow Tanulmányok arrow Vállalati kiszolgálók

Vállalati kiszolgálók

Már egy néhány fős vállalkozásnál is igény, hogy az adatait egy központi helyen tárolja. A vállalkozás növekedésével általában szükség van egy levelező szerverre, vagy egy adatbázis szerverre is. Mivel ezeknek a szervereknek a leállása a teljes ügyviteli folyamat leállásához vezethet, ezért fontos, hogy nagy figyelmet fordítsunk a helyes tervezésre és kialakításra.

A szerverek kialakításakor teljesen más szempontokat kell figyelembe venni, mint egy átlagos számítógépnél. Az adat- és üzembiztonság sokkal nagyobb jelentőségű.

A vállalkozás működéséhez kiszolgálókra (szerverekre) van szükség. A kiszolgálók biztosítják pl.: a file-ok központi, jogosultsághoz kötött tárolását, a levelező rendszer futtatását, a vállalati információs rendszer adatainak tárolását.

A kis és középvállalatoknál általánosan használt kiszolgálók Microsoft Windows szerver, Linux, vagy Novell NetWare operációs rendszert futtatnak. A meglévő szerverek, a vállalat igényei és a használni kívánt alkalmazások határozzák meg, hogy melyik a legideálisabb választás.

Hardver követelmények

Fontos, hogy ne munkaállomásnak tervezett számítógépet használjunk szervernek. A szervernek tervezett számítógépet általában csak a nagy gyártók (HP, IBM, DELL, stb) kínálatában találjuk meg. Ezeknek a szervereknek a tápegysége, hűtési rendszere, bővíthetősége és redundáns kialakítása a garancia a biztonságos üzemelésre. A redundancia biztosítja, hogy a fontos alkatrészek (tápegység, hűtés, lemezek) meghibásodása ne okozzon leállást, mert a működéshez szükségesnél több található az adott alkatrészből. Általában ezek az alkatrészek üzem közben is cserélhetőek. A szerverek vásárlásakor gondolni kell a későbbi bővíthetőségre is.  

A szerverek sokkal nagyobb terhelésnek vannak kitéve, mint egy asztali számítógép. A szervernek minden körülmény között működnie kell általában a nap 24 órájában. A hardver meghibásodása miatti leállást redundáns kialakítással csökkenthetjük. A redundáns kialakítás azt jelenti, hogy pl. két darab tápegység van a szerverben, amelyek üzem közben cserélhetőek, így a táp meghibásodása esetén nem kell leállítani a szervert.

Milyen gyártót válasszunk?

A neves gyártók (HP, IBM, DELL) már nagyon alacsony áron kínálnak szervereket. Célszerű az ő kínálatukból választani, ahelyett, hogy összeszerelt gépből alakítsunk ki szervert. A neves gyártók szerverei már a számítógépház kialakításában is különböznek. Jobb hűtéssel, redundáns táp lehetőséggel segítik a folyamatos működést.

Memória, processzor

A szerver vásárlásakor gondolni kell a későbbi növekedésre is.
Induláskor célszerű 2-4 GB memóriával szállított szervert választani, de ügyelni kell arra is, hogy további memóriabővítésre legyen lehetőség.

A kisebb szerverek is választhatóak már dual processzoros kialakításban, ahol a második processzort megvásárolhatjuk később is, amikor a szerver terhelése növekszik és nagyobb teljesítményre van szükség.

Háttértár (Diszk alrendszer)

A szerver kialakításának egyik legkritikusabb eleme a háttértár, ahol az adatainkat tároljuk. Két részből áll: a lemezvezérlő és a lemezek (winchesterek).

A lemezvezérlőnek mindenképpen támogatni kell a RAID technológiát. A RAID vezérlő segíthet a gyorsabb, biztonságosabb háttértár kialakításában. A RAID vezérlőnek többféle működése van. Az elterjedtebbek a RAID 0, 1, 3, 5, 6, 1+0.

A RAID 0 (striping) a lemezek összefűzésével segíti a gyorsabb működést, de egy lemez meghibásodása teljes adatvesztéshez vezethet.

A RAID 1 (mirror, tükör) esetén az adatok párhuzamosan íródnak a két lemezre. Ez az írást lassítja, de az adataink biztonságban vannak.

A RAID 1+0 a kettő kombinációja. Minimálisan 4 lemez szükséges, amelyből csak a fele a hasznos kapacitás.

A RAID 3, 5, 6 esetén minimum 3 lemez szükséges. A lemezek számától függetlenül egy lemez a biztonsági tartalék. Bármelyik lemez meghibásodása esetén működőképes marad a rendszer.

A diszkek darabszámát a RAID tömb kialakítása és a szükséges kapacitás határozza meg. A szükséges rendelkezésre állástól függően választhatunk IDE, SATA, SCSI, SAS lemezek közül. Az első kettő az olcsóbb, a második kettő a megbízhatóbb megoldás.

Mentés

A szerveren tárolt adatainkat rendszeresen (célszerű naponta) menteni is kell. Olyan megoldást kell választani, ahol az előző nap készült mentés nem íródik felül, mert a mentés megszakadása esetén egy mentésünk se lesz. Erre a legjobb választás egy szalagos mentő egység. A mentendő adatmennyiség határozza meg, hogy milyen eszközt válasszunk.

Milyen operációs rendszert válasszunk

A kis és középvállatok esetén általában három szerver operációs rendszer közül választhatunk. Mindhárom megoldás nyújt file-, nyomtató és levelező kiszolgáló lehetőségeket. Mindegyiknek van előnyös és előnytelen tulajdonsága. Egy kisebb vállalkozás esetén (ahol csak egy szerver használata indokolt) sokszor a választott vállalatirányítási rendszer (és a hozzá szükséges adatbázis-kezelő szerver) határozza meg az optimális rendszert.

Windows szerver

A Windows 2003 szerver ideális megoldás lehet egy vállalkozás szerverének, mely biztosítja a fájl-, nyomtató-, adatbázis- (MS-SQL), és levelező (Exchange) szerver funkciókat. Előnye, hogy a fejlesztők általi támogatottsága a legnagyobb.

Linux szerver

A Linux szerver egy nyílt rendszer, ahol a szoftver használata ingyenes, csak a szoftverfrissítési szolgáltatásért kell fizetni. Hasonló funkciókat valósíthatunk meg vele, mint a Windows szerverrel, de a szoftver árán megtakarított összeget egy jól kialakított rendszer esetén a munkadíjakra költhetjük.

NetWare (Novell) szerver

Ideális file-, nyomtató-, és levelező (GroupWise) szerver. Jogosultsági-, és fájl rendszere jobb mint az előző két megoldásé, de alkalmazás szerver funkciói korlátozottak.

Összegzés:

Mindhárom szerver megoldásnál elmondhatjuk, hogy megfelelően képzett szakember szükséges ahhoz, hogy a szerver által nyújtott szolgáltatásokat maradéktalanul ki tudjuk használni. 

 

 Nézze meg, hogy mi hogyan oldunk meg hasonló problémákat...
 Iratkozzon fel hírlevelünket, hogy rendszeres informatikai tanácsokat kapjon...
 Tegye fel kérdéseit vagy kérjen ajánlatot tőlünk...
Az IVSZ tagja Novell Partner ISO 9001 Cím: Győr, Attila u. 24. Infoart Média

"Az Abakusz Kft tanácsai figyelembevételével jelentős lépéseket tettünk abba az irányba, hogy cégünknél egy magasabb technikai színvonalat megtestesítő, ugyanakkor alacsony fenntartási költséggel bíró hardver és szoftver infrastruktúra alakuljon ki"

Pusztai János
üzemigazgató
Owens-Illinois Plastics Kft (Rexam Kft)


Gondjai vannak az informatikai rendszerével?

Az informatikai rendszere nem segíti, hanem akadályozza a cég működését?

Szeretné tudni, hogy hol vannak informatikai rendszerének a gyenge pontjai?


Write Comment (0 comments)