Abakusz
Abakusz
Kezdőlap arrow Tanulmányok arrow Adatmentés

Adatmentés

Egy kis-, középvállalkozás informatikai rendszerének kialakításakor nem kap megfelelő hangsúlyt az adatok védelme. A szerver hardverhibájából adódó adatvesztést még mindenki megpróbálja elkerülni, de a költségvetésbe adatmentési megoldás már nem kerül bele. 

A megfelelően kialakított szerver csak egy-egy alkatrész meghibásodásától véd. A szerver megsemmisülése (pl.:tűz), véletlen törlések illetve program hibák okozta adatvesztések ellen adatmentéssel védekezhetünk. 

Az adatmentés célja, hogy az elveszett vagy véletlenül törölt adatokat vissza tudjuk állítani. Takarékossági okokból gyakran a mentési rendszer helyett az adatokat lemásolják egy munkaállomásra, vagy DVD-re írják. Mindkét megoldásnak alapvető problémája, hogy emberi beavatkozást igényel és ezért „elfelejtődhet”. A munkaállomásra másolásnál gyakori, hogy a mentés felülírja az előző napit, ezért egy félbeszakadt, vagy hibás másolás esetén nem lesz használható példány.

A mentési rendszert úgy kell kialakítani, hogy automatikusan egy éjszaka alatt az összes kritikus adat mentésre kerüljön valamilyen cserélhető adathordozóra. Legideálisabb erre a célra valamilyen szalagos mentőegység. Többféle mentési stratégia közül választhatunk, de a legfontosabb alapelv, hogy minden nap másik kazettára kell menteni és legalább három mentést kell megőrizni, mielőtt felülírunk egy kazettát.

Figyelnünk kell arra is, hogy minden szükséges adat mentésre kerüljön. A szerveren tárolt dokumentumok mentése általában mindenki számára egyértelmű. A levelezés és a vállalatirányítási rendszer adatainak mentése már nem mindenkinek jut eszébe. Mivel ez utóbbi kettő folyamatosan használható szolgáltatás, ezért ezek mentése már bonyolultabb. Olyan mentőprogramot kell választanunk, amelyik képes az adott levelezőprogram illetve adatbázis-kezelő mentésére.

A kazetták tárolása során figyelnünk kell arra, hogy a mentés egy példányát épületen kívül célszerű tárolni. Egy esetleges tűz, vagy egyéb katasztrófa esetén a szerveren tárolt adatokkal együtt a mentés is megsemmisülhet.

 

 Nézze meg, hogy mi hogyan oldunk meg hasonló problémákat...
 Iratkozzon fel hírlevelünket, hogy rendszeres informatikai tanácsokat kapjon...
 Tegye fel kérdéseit vagy kérjen ajánlatot tőlünk...
Az IVSZ tagja Novell Partner ISO 9001 Cím: Győr, Attila u. 24. Infoart Média

"Nagy szakértelem, gyors és pontos munkavégzés, készséges rendelkezésre állás közvetlenül a bevezetés utáni kezdeti időszakban"

Zagyvai Gábor
informatikus
www.vincotech.com


Hí­rlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig értesülhessen aktuális akcióinkról és híreinkről.


A feliratkozáshoz kattintson ide!


Write Comment (0 comments)